3 ARALIK DÜNYA ENGELLİLER GÜNÜ
02.11.2016

3 ARALIK DÜNYA ENGELLİLER GÜNÜ

Birleşmiş Milletler tarafından uluslararası bir gün olarak kabul edilen 3 Aralık tüm dünyada Engelliler Günü olarak kutlanıyor ve bugünde engelli bireylere yönelik farkındalık yaratma amaçlı etkinlikler düzenleniyor. Bu özel gün ile ilgili olarak Dicle Üniversitesinde de Engelliler Araştırma Enstitüsü öncülüğünde bir etkinlik düzenlenerek  farkındalık yaratılmaya çalışıldı. Programa katılan engelli öğrenciler hem sorunlarını hem de yaşamış oldukları zorluklara rağmen başarı hikâyelerini anlattılar.

Dicle Üniversitesi Merkezi Kütüphanesi Konferans salonunda gerçekleşen etkinliğine Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Eyyüp Tanrıverdi, Prof. Dr. Tahsin Kılıçoğlu, Prof. Dr. Ali Kemal Kadiroğlu, Kütüphane Daire Başkanı Ersen Murat Ateşal ile öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Dicle Üniversitesi Engelliler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Reyhan Gül Güven, bu günün 1992 yılından itibaren 3 Aralık Dünya Engelliler günü olarak bilindiğini hatırlatarak, bu önemli günde engellilerle ilgili sorunların tüm dünyada çeşitli etkinliklerle dile getirildiğini ve bu yolla toplumsal farkındalık, toplumsal bilinç oluşturma anlamında önemli bir işlevi bulunduğunu dile getirdi. Güven, toplumsal farkındalığın artması için yapılan bu tür etkinliklerin engellilerin sorunlarını azaltması açısından önemli olduğunu da söyledi. Güven, “Engellilerimizi anlamaya çalışmak, tanımak, farkında olmak, sorunlarını çözmek ve onları dinlemek bizim başlıca görevimizdir. Eğitim hayatları boyunca her zaman öğrencilerimizin yanında olduğumuzu bu gün vasıtasıyla bir kez daha hatırlatmak isterim” dedi.

Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Fatih Yılmaz Öğretim Eğitimi Programında Özel Eğitim konusuna değinerek, öğretmen adaylarını onları bir öğretmenin sahip olması gerek niteliklerle ilgili bilgi, beceri, tutum ve davranışı kazandırmaya çalışarak eğittiklerini söyledi. Yılmaz, öğretmen adaylarına her çocuğun özel ve bireysel farklılıklara sahip olduğunu öğretmeye çalıştıklarını ve bu anlamda engelli çocukların çok daha üzerinde durulması gereken bireyler olduklarını, eğitimlerinin de  buna göre düzenlenmesi gereğinden bahsetti.

Başarı Hikayeleri:

Programda söz alan engelli öğrencilerimizden Bahar Yıldırım eğitim hayatı boyunca en büyük desteği hep ailesinden aldığını, köylerinde kendisine uygun bir okul olmadığı için 6 yaşından beri ailesinden uzakta tek başına yaşadığını anlattı. Halen Dicle Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nin Tarih Bölümünde okuduğunu söyleyen Yıldırım, bu süreçte Engeliler Araştırma Merkezinin ve arkadaşlarının desteklerinin eğitimine devam etmesinde büyük katkısı olduğunu da sözlerine ekledi. Yıldırım, engellerinden dolayı insanların kendilerini farklı görmemeleri gerektiğini vurgulayarak bizlere acımak yerine bizleri kendiniz gibi görmeye çalışın çünkü biz farklı olduğumuzu kabul etmiyoruz dedi. Kendi eğitim hayatından örnek vererek engelli eğitiminin çok önemli olduğunu, aldığı eğitim sayesinde özgüveninin artıp, hayata umutla baktığını kaydeden öğrencimiz, konuşmasının sonunda herkesin bir engelli adayı olduğunu belirterek engelli bireylerin asla dışlanmamasını ve hayatlarının kolaylaştırılması gerektiğini söyledi.

Dünya engelliler gününde bir diğer başarı hikayesi olarak karşımıza çıkan M. Ali Kurt engellerine rağmen nasıl avukat olduğuyla ilgili yaşadıklarını dinleyicilerle paylaştı. 2015 yılında Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun olduğunu aktaran Kurt, Türkçeyi 17 yaşından öğrendiğini, bu yaştan sonra ilk, orta ve liseyi bitirdiğini anlattı. 2001 yılında Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesini kazanmasına rağmen o sene açık liseden mezun olamadığı için okuyamadığını kaydeden Kurt, 2005 yılında üniversite sınavını tekrar kazanarak girdiği İstanbul Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümünden 2010 yılında mezun olduğunu, 2011 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisinin çıkardığı öğrenci affıyla Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesine tekrar kaydını yaptırıp buradan da 2015 yılında mezun olduğunu dinleyicilerle paylaştı.

İnsanların engellilerle karşılaştığı zaman onlara nasıl yardım edebiliriz diye düşünmeden önce onlara nasıl yardımcı olabileceğimizi sormalıyız, engellilerin fikir ve önerilerini dikkate almalıyız diyen Kurt, eğitim sürecinde Dicle Üniversitesi Engelliler Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin kendine ve diğer engelli arkadaşlarına verdiği destek nedeniyle de şükranlarını dile getirdi.

Etkinlikte konuşmalar yanı sıra Dicle Üniversitesi çocuk gelişim öğrencileri tarafından bir de müzik dinletisi yapıldı.