“KÜRESEL İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ, ETKİLERİ VE AB YAKLAŞIMI” PANELİ
04.10.2018
                                 “KÜRESEL İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ, ETKİLERİ VE AB YAKLAŞIMI” PANELİ

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası AB Bilgi Merkezi, Dicle Üniversitesi Sosyal Araştırmalar Merkezi ve Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu ortaklığında gerçekleşen “Küresel İklim Değişikliği, Etkileri ve AB Yaklaşımı” paneli Dicle Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi konferans salonunda gerçekleşti.

Panelin açılış konuşmaları Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Celalettin BİRTANE ve Dicle Üniversitesi Sosyal Araştırmalar Merkezi Müdürü Doç. Dr. Bahar Burtan DOĞAN tarafından gerçekleştirildi.

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Celalettin BİRTANE, küresel iklim değişikliğinin neden çok önemli olduğunu ve olumsuz etkilerinden korunmak için vakit kaybetmeden eyleme geçilmesinin yeryüzünde yaşayan tüm canlıların yararına olduğunu, ayrıca alınacak uyum önerilerinin tarım teknolojileri ve inşaat sektörlerinde çeşitli fırsatları doğurabileceğini söyledi. Bulunduğumuz İklim değişikliğinde herkesin üzerine düşeni yaparak pozitif katkı suması gerektiğini belirten BİRTANE, iklim değişikliğinde yanlış kentleşmenin büyük önemini vurguladı.

Dicle Üniversitesi Sosyal Araştırmalar Merkezi Müdürü Doç. Dr. Bahar Burtan DOĞAN da “Üniversite olarak bu tür çalışmaların her zaman içinde yer aldıklarını, Küresel iklim değişikliği ve etkileri gibi spesifik alanların herkesi doğrudan veya dolaylı olarak etkilediğini söyledi.

Açılış konuşmalarının ardından Dicle Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bilal GÜMÜŞ “Küresel İklim Değişikliği, Etkileri, Avrupa Birliği Yaklaşımı ve özellikle Talanou Diyaloğu” konularında detaylı bilgi verdi.

GÜMÜŞ, Son 200 yıl içinde insanoğlunun çoğalması ve sanayinin gelişmesi ile iklimin değiştiğini ve küresel ısınmanın oluştuğunu belirterek, “Doğal süreçlerin dışında olan yapay nedenlerle sanayileşme ve nüfus miktarının artışı ile son 200 yıllık süre içerisinde sıcaklık ortalamalarında 0,7C lik bir art bir artış söz konusudur” dedi. GÜMÜŞ, eriyen karlar ve buzullar ile birlikte güneş ışınlarının yerden yansıma özelliklerinin de değişeceğini, bununda da küresel iklim değişimini hızlandıracağını belirterek, herkesin yapacağı tasarruflarla iklim değişikliğinin etkilerinin aza indirilebileceğini söyledi.