DİYARBAKIR TÜM YÖNLERİYLE ÜNİVERSİTEMİZDE ELE ALINDI
02.11.2017

DİYARBAKIR TÜM YÖNLERİYLE ÜNİVERSİTEMİZDE ELE ALINDI

Diyarbakır Valiliği, Dicle Üniversitesi ve Atatürk Araştırma Merkezi Başkanlığı işbirliğiyle Uluslararası Tanzimat’tan Cumhuriyet’e Diyarbakır Sempozyumu düzenlendi.

Kültür ve Kongre Merkezinde gerçeklesen Sempozyumun açılış programına Rektörümüz Prof. Dr. Talip GÜL, rektör yardımcıları, dekanlar, Kurum amirleri, akademisyenler, farklı üniversitelerden gelen katılımcılar ve öğrenciler katıldı.

İstiklal Marşı ile başlayan programda Sempozyum Yürütme Kurulu Üyesi Yrd. Doç. Dr. Oktay BOZAN yaptığı konuşmada Irak ve İran’ı Akdeniz ve Karadeniz’e bağlayan yolların kavşağında kurulan Diyarbakır’ın önemli bir yerleşim merkezi olduğunu, Diyarbakır’ın bulunduğu konumun insanlık tarihi boyunca kenti önemli kıldığını belirtti.

“Bu sempozyum Diyarbakır’ı dünden bugüne bütün yönleriyle anlamak amacıyla önceki yıllarda yapılmış sempozyumların devamı niteliğindedir” diyen BOZAN, Türkiye’nin ve Ortadoğu’nun önemli şehirlerinden biri olan Diyarbakır’ın “Tanzimat’tan Cumhuriyet’e” kadar olan yaklaşık bir asırlık döneminin bütün yönleriyle tahlil edileceğini dile getirdi.

Rektörümüz Prof. Dr. Talip GÜL ise yaptığı konuşmada Dicle Üniversitesinin eski ve köklü üniversitelerden biri olduğunu vurgulayarak, bilimsel etkinliklere önem verdiklerini, bu anlamda üniversitenin etkinlik takviminin çok yoğun olduğunu ifade etti..

2017-2018 Eğitim ve Öğretim yılına da uluslararası etkinliklerle hızlı ve emin adımlarla başladıklarını söyleyen Rektör GÜL, yapılan etkinliklerle dünyanın her yerinden birçok bilim insanının Diyarbakır’a geldiğini, şehrin tanıtımı ve turizmi açısından da Uluslararası etkinliklerin öneminin büyük olduğunu vurguladı. “Diyarbakır’ın tarih için önemi anlatmakla bitmez. Kentimiz bugüne kadar maalesef ki tarihe ışık tutacak özellikleri ile değil de karpuzu ile tanındı. Yapılan bu tür etkinliklerle Diyarbakır’ın tarihe, bilime, kültüre olan katkısı daha iyi anlaşılacaktır” diyen GÜL, gelen tüm katılımcıları Üniversiteleri ev sahipliğinde kentte ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu dile getirdi.

Açılış konuşmalarının akabinde sempozyumun ilk oturumu Oturum Başkanı Prof. Dr. Mustafa KESKİN moderatörlüğünde, Prof. Dr. İbrahim YILMAZÇELİK’in “Diyarbakır Eyaleti’nin Tazimat’a Dâhil Edilmesiyle Şehir ve Eyalet Yönetiminde Ortaya Çıkan Meseleler”, Prof. Dr. İbrahim ÖZCOŞAR’ın “Şehir ve Kimlik: Osmanlı Modernleşmesinin Diyarbekirli Kimliklere Etkisi” ve Prof. Dr. Gülbadi ALAN’ın “Amerikan Board Örgütünün Diyarbakır ve Çevresinde Yürüttüğü Faaliyetler” adlı sunumları ile başladı.

Sempozyum 19 oturum ile iki gün boyunca devam edecek.