2019 YILI ULUSLARARASI ANITLAR VE SİTLER GÜNÜ ETKİNLİĞİ
07.05.2019

2019 YILI ULUSLARARASI ANITLAR VE SİTLER GÜNÜ ETKİNLİĞİ

Dicle Üniversitesi Kültür Varlıklarını Koruma Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından; 2019 Yılı Uluslararası Anıtlar ve Sitler Günü etkinlikleri kapsamında, “Kırsal Bölgelerdeki Arkeolojik Peyzaj Alanları; Zerzevan Kalesi ve Çevresi” konulu bir inceleme gezisi düzenlendi. Gezi sırasında, bu yılki tema olan “Kırsal Peyzaj Alanları (Rural Landscape)” konusu Zerzevan örneğinde incelendi.

Doç. Dr. Neslihan DALKILIÇ ve Doç. Dr. Aytaç COŞKUN tarafından,  arkeolojik peyzaj alanlarının önem ve değerinin vurgulanması amacıyla düzenlenen etkinliğin ilk bölümünde; surlarla çevrelenmiş alandaki gözetleme ve savunma kulesi (güney kule), kilise, yönetim binası, arsenal, kaya sunağı, konutlar, su sarnıçları, yeraltı ibadethanesi, yeraltı sığınağı ve Mithraeum gezildi. Gezinin ikinci bölümünde ise surların dışındaki geniş vadideki, yerleşime su sağlayan kanallar, sunu çanakları ve taş ocakları ile nekropol alanındaki kaya mezarları ve tonozlu mezarlar Prof.. Dr. Sabri KARADOĞAN rehberliğinde gezilerek; kale ve yakın çevresindeki kırsal yaşam, üretim teknikleri, tarım yöntemleri ve antik dönemde doğaya karşı getirilen çözümler tartışıldı.

ICOMOS Türkiye üyeleri Prof. Dr. Can BINAN (Yıldız Teknik Üniversitesi), Prof. Dr. H. Yüksel DINÇER (Galatasaray Üniversitesi) ve Prof. Dr. Mustafa Hamdi SAYAR’ın (İstanbul Üniversitesi) katılımıyla gerçekleşen inceleme gezisine; akademisyenler, mimarlar, mühendisler, arkeologlar, sanat tarihçileri ile üniversitemizin Mimarlık ve Arkeoloji Bölümü öğrencileri katıldı.